Blog voor GRENKE over leasen van it-oplossingen

Een blog op basis van een interview met een klant van GRENKE, dotXS, over het leasen van software en hardware.

Categorie: Columns & Blogs
Opdrachtgever: Brandwebbing

Tien jaar klant bij GRENKE: dotXS
“Leasing past perfect bij ons businessmodel”

 

Sinds vijftien jaar levert dotXS een uitgebreide IT-service. Van wifi tot remote werken.
Hun datacentre in Ede staat vol servers waar alle diensten voor hun klanten op draaien. Servers die ze al tien jaar leasen bij GRENKE.

Tien jaar geleden belandde dotXS via een tip van een bevriende ondernemer bij GRENKE. Als jong bedrijf was leasing ideaal. Dennis Hadderingh, oprichter en CTO: “De servers waar onze diensten op draaien zijn essentieel, maar ook een kostbaar onderdeel van ons bedrijf. Tien jaar geleden maakte leasing mogelijk dat we zonder grote investeringen in hardware wel flink konden groeien.”

Inmiddels is dotXS een bedrijf met 25 medewerkers. Hun klanten zijn onder andere mkb’ers met 20 tot 25 werkplekken, grotere bedrijven in food en chemie en grote overheidsinstanties met honderden werknemers. Hadderingh: “Dat is het leukste van mijn baan, dat we bij zulke diverse bedrijven een kijkje in de keuken krijgen.” DotXS verzorgt automatisering (on-site) en hosting (online). Van een wifi-netwerk tot , zodat iedereen overal kan werken. “We zorgen ervoor dat alles naar wens werkt en in veel gevallen nemen we ook het volledige beheer op ons.”

Voorspelbare cashflow
Nu dotXS groter is, blijkt leasing nog altijd ideaal. Hadderingh: “Als we starten met een nieuwe klant hoeven we niet in een keer grote bedragen uit te geven voor nieuwe hardware. Plus, de servers staan niet als vreemd vermogen in onze boeken. Leasing past eigenlijk perfect in het afrekenmodel van dotXS. Wij betalen maandelijks aan GRENKE en factureren maandelijks aan onze klanten. Die voorspelbare cashflow vind ik een groot voordeel.”

Los van de voordelen voor de liquiditeit, ziet Hadderingh ook voordelen voor de kwaliteit van hun diensten. “Door deze leaseconstructie bieden we onze klanten altijd de nieuwste technologie. De technologische ontwikkeling gaat ontzettend hard. Hoe ouder het systeem hoe foutgevoeliger. We wachten nooit tot een server kuren vertoont. Als we uit de economische looptijd zijn, gaan we vervangen.”

Switchen van leasepartner
“Natuurlijk doen we af en toe vergelijkend warenonderzoek”, vertelt Hadderingh. “GRENKE kwam altijd goed naar voren. Daarbij hebben we de relatie altijd als heel positief ervaren. We hebben korte lijntjes met onze accountmanager. Als we iets nieuws willen, krijgen we altijd snel uitsluitsel of iets kan of niet. Dat vind ik als ondernemer heel waardevol. Ik zie GRENKE als een partner in onze business.”

Het beheer en onderhoud van alle leaseproducten doet dotXS zelf. Naast de servers leasen ze ook laptops, pc’s, printers, telefoons en dergelijken voor hun klanten. Allemaal IT-georiënteerd. “We hebben nooit de koffiezetapparaten geleverd bijvoorbeeld, maar dat zou in feite ook best kunnen!”