Kantoorkeuzechecklist

2016 – Utrecht, I’m back! Ok, ik was niet echt weg. Ik had alleen een jaar een grotemensenkantooropdracht. Een echte ver-van-mijn-bed-show, want iets met auto’s. Ik omschrijf mijn auto – niet eens echt van mij, maar van de bovenburen (duurzaam!) – nog altijd als ‘een witte’. Laat staan dat ik wist dat mensen een mening konden hebben over iets als velgen. Zoals Aladdin zou zeggen (lees: zingen): A whole new world.

Categorie: Columns & Blogs
Opdrachtgever: Frisse Mosterd

Maar de opdracht was vooral letterlijk ver van m’n bed, want fulltime in Zeist. Vanaf mijn Breedstraatbuurtpaleis vind ik de Oosterkade al ver. I know… binnenstadsnob. Enfin, de klus zit erop en mijn freelancebestaan komt weer volledig tot bloei. Elke week gevuld met een diversiteit aan opdrachten en elke ochtend de vraag: waar werk ik vandaag? Dat is soms de privacy of my own home (vindt poes ook gezellig) en vaak de Utrechtse horeca. Utrecht is een waar walhalla voor de flexwerker. Maar, veel keus vraagt om een gedegen kantoorkeuzechecklist.

Mogen in Utrecht nu zelfs freelancers niet meer achter het raam? Waar houdt dit op…

Hoeveel koffie heb ik vandaag nodig en hoe goed is die op de mogelijke werkplekken? Hoe hysterisch wordt het tijdens de lunch? Hoe erg zit ik in de weg bij hysterie? Mogen Mac en ik voor het raam zitten? Dat lijkt een vreemde vraag, maar de regelmatige flexwerker zal vroeg of laat tot de Ontdekking komen dat er plekken zijn waar de tafels voor het raam een verboden-voor-laptops-bordje hebben. Mogen in Utrecht nu zelfs freelancers niet meer achter het raam? Waar houdt dit op… Verder: Is het meubilair ietwat ergonomisch verantwoord? Is er een nieuwe zaak die geprobeerd moet worden? Hoe hard moet ik vandaag nadenken en hoe verhoudt zich dat tot muzieksmaak in het etablissement? Bij regen: is het te lopen? Bij zon: is er een terras?

Als ik er niet uitkom, ga ik gewoon in mijn vertrouwde, edoch inspirerende, Uteregse bruine stamkroeg om de hoek zitten. Achter het raam. Onder een rood met witte Jupilerlamp.

———
Freelance tekstschrijver Charlotte Leemans werkte jarenlang in de Utrechtse horeca, maar werkt nu al jaren – gewapend met laptop – ín de Utrechtse horeca.