Voor je het weet, ben ik een wij

2015 – We helpen mensen met kanker die stress, angst, vermoeidheid en verdriet ervaren. Het is belachelijk hoe er wordt bezuinigd op deze zorg. Hopelijk leveren onze gesprekken met overheid en zorgverzekeraars gauw iets op. Ik begon aan mijn klus bij het Helen Dowling Instituut en sprak binnen een paar dagen in de wij-vorm.

Categorie: Columns & Blogs

Meerdere mensen om me heen viel het op: ‘Hè, zeg je nu al wij?’ Ja, binnen een paar dagen was ik een wij. Als iets goed is, is het goed en dan heb je me.

Als freelancer verving ik na elkaar twee zwangere medewerkers van de afdeling Communicatie & Fondsenwerving. Ik werkte aan een nieuw corporate filmpje, fotoshoots met medewerkers en cliënten, de overgang van papieren naar digitale nieuwsbrief en een gloednieuwe website. Het was een bijzonder, boordevol, druk jaar. En niet voor niks.

Psychologische zorg bij kanker
Het Helen Dowling Instituut (HDI) is een gz-instelling en biedt psychologische zorg aan mensen met kanker en hun naasten. Mensen komen alleen of met hun partner en gezin. Ik had het direct in de smiezen: het team van het HDI is een bijzondere club mensen. Ze maken zich sterk voor de cliënten. De psychologen, maar ook de onderzoekers, vrijwilligers en de rest van het team.

Onlangs bleek dat met slechts 1 op de 4 patiënten de emotionele impact van de ziekte wordt besproken door een arts. Dat zijn er 3 te weinig. Jaarlijks krijgen in Nederland 100.000 mensen de diagnose kanker. Een veelvoud hiervan wordt emotioneel door de ziekte geraakt. En hard ook.

Het vergt een weinig inlevingsvermogen om te bedenken en zelfs te voelen wat er met je gebeurt als je de diagnose kanker krijgt. Of iemand die je dierbaar is…

Psychologische zorg bij kanker is geen luxe

Zegt het voort
De hulp is er en wordt vergoed door de basiszorg. Kijk op hdi.nl voor meer informatie. Het is geen luxe.

Als freelancer kom je nog eens ergens, maar ga je meestal ook weer weg. Zeker na zo’n intensieve klus is dat gek. Maar het geeft ook ruimte voor nieuwe opdrachten… Dus wat doe ik dit jaar? You tell me. Ik draag graag steentjes bij, maar kan ze ook alleen even oppoetsen of verleggen. Als het goed is, dan is het goed en dan heb je me!